Bestuurlijke boete

Wilt u als gemeente serieus werk maken van de aanpak van overlast in de openbare ruimte? En met bestuurlijke boetes invulling geven aan uw handhavingsfunctie?

Direct contact

Maak nu meteen een afspraak met één van onze adviseurs.

afspraak maken
    088 11 68 100
Gesprek met adviseur
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn
DIENST

Elke gemeente kan bestuurlijke boetes innen. Met het uitschrijven van deze boetes laat u als gemeente zien dat er serieus werk gemaakt wordt van overlast in de openbare ruimte. Het is een middel om invulling te geven aan uw handhavingsfunctie en het aantal overlastsituaties terug te dringen. Om dit op een adequate manier uit te voeren moet de registratie, het inningsproces en de afhandeling van bezwaar- en beroepsprocedures op een efficiënte manier worden ingericht. Cannock Chase Public kan dit gehele proces overnemen voor gemeentes en draagt zorg voor een professionele aanpak van het inningsproces.

 

Het zelf innen van bestuurlijke boetes

In sommige gemeenten delen gemeentelijke handhavers al bestuurlijke boetes uit om onder andere overlast in de openbare ruimte aan te pakken. Het opgelegde bedrag mogen deze gemeenten zelf houden. Daar staat tegenover dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het innen van de boete en het afhandelen van eventuele bezwaar- en beroepsprocedures. En dat proces kan behoorlijk intensief en tijdrovend zijn.

Het innen van bestuurlijke boetes door het CJIB

Als gemeente kunt u er ook voor kiezen om de inning vast te leggen in de APV en de Afvalstoffenverordening via het CJIB te laten verlopen. In dat geval ontvangt u geen compensatie voor gemaakte kosten, de opbrengsten komen ten goede aan het Rijk. In het verleden kregen gemeenten 25 tot 40 euro per boete gecompenseerd, maar dat is inmiddels afgeschaft als bezuinigingsmaatregel. Door het wegvallen van de rijksvergoeding is het voor veel gemeenten interessanter geworden om overlastfeiten zelf via bestuurlijke boetes op te gaan leggen en deze zelfstandig te innen. De inkomsten hieruit zorgen er bovendien voor dat gemeenten nu beter in staat zijn de handhaving daarop af te stemmen, omdat financiële compensatie nu wel is geborgd.

Mag elke gemeente zelf innen?

Elke gemeente mag zelf de bestuurlijke boetes innen. Omdat het vaak gaat om veelvoorkomende feiten, zijn de aantallen relatief hoog. Hierdoor dient u er ook rekening mee te houden dat er regelmatig bezwaar en beroep wordt ingediend. De afhandeling hiervan kost u als gemeente veel tijd. De meeste gemeenten zijn hier niet op ingericht. Daarnaast betreft het vorderingen waar specifieke kennis voor nodig is en speelt emotie vaak een grotere rol. Dus naast het afhandelen van een behoorlijke hoeveelheid vorderingen, moet u als gemeente ook rekening houden met specifieke kennis van de overlastsituaties.

Het uitbesteden van de inning van bestuurlijke boetes

Heeft u als gemeente niet de capaciteit of kennis om bestuurlijke boetes op een efficiënte manier te innen? In dat geval kunt u het gehele traject, van inning tot de afhandeling van bezwaar- en beroepsprocedures, uitbesteden aan Cannock Chase Public. Wij hebben veel ervaring met vergelijkbare soorten vorderingen, zoals parkeernaheffingsaanslagen. Niet alleen besparen gemeenten kosten door het uitbesteden hiervan, maar met onze aanpak behalen wij ook snel en efficiënt resultaat. Wanneer er op straat, bij constatering, al gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld de Handhavings App Bestuurlijke Boete van iHandhaving, verloopt het gehele proces zelfs digitaal. Dat geeft u als gemeente slagkracht in de aanpak van overlast in openbare ruimte.


Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gemeente?

Bent u benieuwd geworden naar onze werkwijze en de mogelijkheden? Wilt u straks geen omkijken meer hebben naar de registratie, het innen van bestuurlijke boetes en de afhandeling van beroep- en bezwaarschriften? En met een professionele aanpak overlast bestuurlijk oppakken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.



"Ons doel is altijd om de opdrachtgever te voorzien van alle informatie".

Meer lezen?

Nieuws

Nieuws
2023-07-25 00:00:00

Ondernemers uit de (corona)schulden

Deze maand begint de Belastingdienst met het invorderen van schulden die ondernemers tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd. Door de inflatie, de stijgende rente en de overkoepelende druk vanuit schuldeisers komen veel ondernemers in de problemen met hun betalingen. Cannock Chase Public ondersteunt lokale overheden door bij deze ondernemers hun (schulden)problematiek, hulpvragen in kaart te brengen en waar nodig regelingen te treffen voor openstaande, lokale belastingen.

Als één van de steunmaatregelen om bedrijven te helpen, besloot de overheid tijdens de coronacrisis dat ondernemers voorlopig geen belasting hoefden te betalen. Dit betrof een uitstelregeling. In oktober 2022 moesten ondernemers beginnen met terugbetalen. Dat kon in maandelijkse termijnen. Maar veel ondernemers komen klem te zitten en inmiddels blijken zo’n 60 duizend ondernemers nog geen enkele termijn te hebben betaald.


Lees meer

Nieuws
2023-03-23 00:00:00

Sociale huisbezoeken als effectief middel bij financiële problemen

Maatschappelijk verantwoord invorderen staat hoog op de agenda bij gemeenten en waterschappen. Door de forse stijging van vaste lasten in 2021 en 2022 komen steeds meer Nederlandse huishoudens in financiële problemen. Het CPB (Centraal Plan Bureau) denkt dat het aantal in 2023 op kan lopen tot 500.000 huishoudens. Door snel en persoonlijk met deze burgers in contact te komen, kunnen gemeenten vroegtijdig concrete hulp bieden. Een efficiënte manier om persoonlijk in contact te komen zijn sociale huisbezoeken.  

Lees meer

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief