Gesprek met adviseur
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn
Nieuws

Wijziging WIK-brief na uitspraak Hoge Raad

Op 1 juli 2012 is de Wet Incassokosten (WIK) ingevoerd. Deze wet houdt o.a. in dat bij een debiteur, wanneer dit een consument (privépersoon) betreft, alleen incassokosten in rekening mogen worden gebracht nadat eerst een WIK-brief is verstuurd. Deze brief wordt ook wel de 14-dagenbrief genoemd.

Wijziging WIK-brief

De Hoge Raad heeft onlangs een uitspraak gedaan die leidt tot een directe en verplichte aanpassing van de WIK-brief. Dit geldt ook voor al lopende dossiers in achterstand. 

De WIK-brief moet aan de volgende eisen voldoen: 

  • Uw debiteur krijgt in deze laatste aanmaning nog éénmaal de gelegenheid om zonder bijkomende kosten, binnen 14 dagen, te voldoen. De '14 dagentermijn' gaat in op de dag nadat de WIK-brief is bezorgd. Voor de verzending van de brief wordt ook één dag gerekend. Concreet betekent dit dat de wettelijke ‘14 dagen termijn’ pas twee dagen ná dagtekening van de aanmaning begint;
  • U dient exact te vermelden wat de bijkomende incassokosten zijn wanneer uw debiteur niet op tijd betaalt. In de Wet Incassokosten (WIK) is aangegeven hoe hoog de incassokosten maximaal mogen zijn;
  • Wanneer u niet BTW-plichtig bent, mag de BTW over de incassokosten bij de debiteur in rekening worden gebracht. U dient dat expliciet in de WIK-brief te vermelden.

Voorbeelden gewijziging WIK-brief

Via deze link treft u twee versies van de WIK-brief waarin de wijziging is doorgevoerd.

Als u uw debiteur niet op de juiste manier heeft aangemaand dan bestaat de kans dat de incassokosten door de rechter worden afgewezen. Het is daarom belangrijk om deze brief correct op te stellen en een kopie ervan bij uw stukken te bewaren, zodat deze bij een mogelijke gerechtelijke procedure ingebracht kan worden.

Voor onze opdrachtgevers waarvoor wij de WIK-brieven versturen zijn de aanpassingen inmiddels doorgevoerd.

Tot slot

Heeft u nog vragen over deze wijzigingen en het op de juiste manier verzenden van de WIK-brief, neemt u dan gerust contact met ons op.

Terug naar nieuwsoverzicht

Jaco Baven

Wilt u vrijblijvend advies?

Jaco Baven
directeur

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Neem contact op met Jaco Baven via
onderstaand formulier.


Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief