De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet gaat uiterlijk op 1 januari 2019 in. Dat staat in de Rijksbegroting 2018. Helaas wordt er in de wet nog geen oplossing geboden voor het feit dat de beslagvrije voet niet geldt bij bankbeslag. Cannock Chase houdt desondanks altijd rekening met de beslagvrije voet bij bankbeslag. Ook is gebleken dat het voor schuldenaren kan lonen zich tegen het bankbeslag te verzetten als de beslagvrije voet niet wordt toegepast.
De bescherming die de beslagvrije voet biedt, is een positieve ontwikkeling. Doordat er geen beslag wordt gelegd op lonen en uitkeringen kan de schuldenaar nog steeds de vaste lasten betalen en zichzelf van primaire levensbehoeften, zoals voedsel, voorzien. ‘Maar’, zo stelt Matthijs Rutten op schuldinfo.nl, ‘in feite wordt de bescherming die belastingvrije voet biedt, op grote schaal omzeild doordat de wet bankbeslag zonder beslagvrije voet toelaat’.
Maatschappelijk probleem
‘Het is een groot maatschappelijk probleem,’ zo stelt Rutten. ‘Iedere maand worden er heel veel bankbeslagen gelegd waartegen schuldenaren, vooral die op of onder het sociaal minimum leven, zich niet verzetten. Daardoor wordt hun situatie alleen maar uitzichtlozer. Het is tijd dat de wetgever dit probleem daadwerkelijk aanpakt. De rechtbanken, de maatschappelijke organisaties, de Nationale Ombudsman, de KBvG, de NVVK, alle betrokkenen erkennen het probleem. Er is een wetsvoorstel vereenvoudiging van de beslagvrije voet. Nu mag de wetgever doorpakken.’ (bron: www.schuldinfo.nl)
Cannock Chase houdt dan ook altijd rekening met de beslagvrije voet bij bankbeslag.