Gesprek met adviseur
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn
Nieuws

Proef met dossiers uit ‘granieten bestand’ van debiteuren bij sociale diensten

Debiteuren die met de noorderzon zijn vertrokken. Veel gemeentelijke sociale diensten hebben er last van en blijven met openstaande schulddossiers zitten, het zogenaamde granieten bestand. Cannock Chase is proeven gestart om dossiers uit dit granieten bestand open te breken. De resultaten zijn positief!

Debiteuren achterhalen

Om een schulddossier te kunnen sluiten, zal een debiteur gevonden moeten worden. In het granieten bestand onderscheiden we 3 soorten debiteuren: vow’ers (vertrokken onbekend waarheen, geen adres bekend), geëmigreerden en debiteuren waarvan het adres wel bekend is, maar niet de inkomsten. Elke debiteur vergt een eigen aanpak. Bovenal is het belangrijk om nieuwe (contact)gegevens boven water te krijgen. 


Alternatief voor huidige bronnen

Gemeenten zijn aangewezen op bronnen als de UWV-polisgegevens, Belastingdienst en RDW-voertuiggegevens. Via deze bronnen komen zij echter niet of nauwelijks aan nieuwe contactgegevens van debiteuren. Voor Cannock Chase reden om naar andere mogelijkheden te kijken en zodoende alsnog tot invordering over te gaan.


Schuldbewaking van dossiers

Vaak belanden dossiers in het granieten bestand in een schuldbewakingstraject waarin het succes op incasseren minimaal is. Er wordt nog 1 of 2 keer per jaar een heronderzoek gedaan, waarbij slechts 5% van de dossiers weer tot leven komt. De rest wordt uiteindelijk afgeboekt. Cannock Chase doet dat anders.


Dossiers herrijken

Binnen Cannock EDR Holding werkt Cannock Chase namelijk samen met zusterbedrijf EDR die zich heeft gespecialiseerd in  herincasso. Dat wil zeggen dat zij uitbehandelde vorderingen oppakken en deze dossiers herijken. Daar hebben ze een speciale werkwijze voor ontwikkelt.


Diepgravend onderzoek

Het herijken van dossiers doet EDR enerzijds door datamining en -verrijking. Zij achterhalen in hun database met ruim 9 miljoen consumentengegevens voor ons (nieuwe) telefoonnummers, e-mailadressen, enzovoorts. Maar zij gaan nog een stap verder dan alleen automatische gegevensuitwisseling. Zij doen daarnaast namelijk echt ‘deskresearch’. Diepgravend onderzoek dus. Denk hierbij aan het checken van social media, onderzoek op internet en overige bronnen.


Proef met granieten dossiers

We zijn in februari 2017 een proef gestart met EDR en deskresearch voor dossiers uit het granieten bestand . Onze 5 grootste opdrachtgevers hebben dossiers bij ons aangeleverd, waarvan een deel bij ons in de schuldbewaking stond (die screenen we al maandelijks door de bekende bronnen, maar hebben nog geen nieuwe resultaten opgeleverd). 


Ruim 40% nieuwe gegevens

Inmiddels hebben we via de deskresearchers van EDR ruim 40% nieuwe adressen (!) ontvangen. Daarnaast ontvangen we ook 60% nieuwe telefoonnummers en e-mailadressen van debiteuren. Uiteraard hebben we alle debiteuren waarvan nieuwe gegevens bekend zijn, direct aangeschreven en/of gebeld en worden nu vervolgstappen genomen. Dit levert 10% meer resultaat op. We gaan dan ook meer dossiers uit het granieten bestand op deze wijze open te breken. 

Terug naar nieuwsoverzicht

Jaco Baven

Wilt u vrijblijvend advies?

Jaco Baven
directeur

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Neem contact op met Jaco Baven via
onderstaand formulier.


Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief